De rol van Facebook in een normale relatie

Iedereen kent het wel, de status op facebook. Vrijgezel, Heeft een relatie, heeft een relatie met, het is ingewikkeld, … Iets klein, maar deze aanpassen is een krachtig signaal. Bij mij staat deze standaard zo ingesteld dat enkel ikzelf ze kan zien. Of ik nu vrijgezel ben of in een korte relatie zit hoeft dit niet perse aangepast te worden. In een langere relatie hoort dit volgens mij wel. En vanaf 6 maand kun je toch spreken over een langere relatie. Ergens is het een teken naar de partner toe dat je jezelf niet meer open stelt voor andere en een signaal naar de buitenwereld toe dat je het meent. Ok dichte vrienden en familie weten het tegen dan wel al, maar er zijn nog steeds die 100 anderen die je zelden of nooit ziet. Je kent ze wel die vrijgezellen die plots rond jouw verjaardag opnieuw een reden vinden om een kleine chat te starten.

access app application apps

Photo by Pixabay on Pexels.com

Een ander belangrijk aspect van Social Media in het algemeen en Facebook in het bijzonder, is de aanwezigheid van foto’s. Het klopt vermoedelijk wel dat bij vele gezinnen deze collectie foto’s een beter beeld weergeeft dan de realiteit in werkelijkheid is. Maar toch is het ook een beeld van dingen die je samen hebt gedaan, dingen die je samen hebt beleefd, dingen waar je trots op bent, al is het maar trotsheid op jouw partner. Eventjes dankbaar voor zijn hulp in de tuin. Eventjes met zijn verjaardag een post op zijn wall. En op haar wall verwacht je ergens een foto van jezelf te vinden. Van jullie beiden als koppel. Zonder de aanwezigheid van deze foto’s lijkt het voor de buitenwereld alsof je niet eens een koppel bent, maar beiden vrijgezel.

Stel nu dat je in een relatie zit waarin de partner zich hier allemaal niets van aantrekt. Na 10 maand staat haar status nog steeds netjes blanco, terwijl jij de jouwe al maanden aangepast had. Ze blijft maar mannelijke vrienden toevoegen, die ze ooit in een ver verleden misschien ooit wel eens zag. Op haar Facebook is na 10 maand nog steeds geen enkele foto van jullie samen te vinden, ook al heb je er velen getrokken. De reizen die je samen deed staan alleen op jouw facebook. Er wordt zelfs uitdrukkelijk gevraagd haar niet te taggen en die éne keer dat een vriend van jou haar tagde was ze boos. Eerst was het omdat haar collega’s het nog niet wisten, later omdat ze niet mooi op de foto stond. Als je er zelfs naar vraagt is ze geen fan van social media, dus het feit dat je haar geholpen hebt om haar terrassen aan te leggen moet niet vermeld worden. Maar als iemand anders de tuin van zijn vriendin helpt inrichten, is ze één van de eerste om een super like te geven en een waaauw te schrijven als reactie.

Soms is het moeilijk in te schatten wat de rol nu echt is van social media binnen een relatie, maar volgens mij is het vooral hoe jij wil dat de buitenwereld de relatie ziet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.