Langste maansverduistering van de eeuw

Op vrijdagavond (27 juli 2018) vanaf 21.30 uur is er in ons land de langste totale maansverduistering of ‘bloedmaan’ van de eeuw te zien. Gedurende een uur en 43 minuten zal de maan rood kleuren.

Een bloedmaan of rode maan is een verschijnsel dat plaatsvindt tijdens een maansverduistering. ‘Tijdens een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan, waardoor de aarde de maan beschaduwt’, zegt Stijn Buitink, professor sterrenkunde aan de VUB.

De rode kleur van de maan tijdens een maansverduistering is te verklaren door het zonlicht dat via de atmosfeer van de aarde de maan bereikt. ‘In het zonlicht zitten alle kleuren van blauw tot rood, maar niet alle kleuren kunnen even gemakkelijk door de atmosfeer van de aarde heen bewegen. Bij een maansverduistering stuit het blauwe licht weg, terwijl het rode licht gemakkelijker door onze atmosfeer gaat en uiteindelijk op de maan valt’, verklaart Buitink.

Anders dan bij een zonsverduistering, wanneer de maan zich tussen de aarde en de zon beweegt, wordt de maan minder donker tijdens een maansverduistering. Deze krijgt dus eerder een rode kleur die goed waar te nemen valt.

Is een bloedmaan zeldzaam?

Maansverduisteringen komen minder vaak voor dan zonsverduisteringen, maar zijn op zich niet meteen zeldzaam. Begin dit jaar was er een totale maansverduistering, maar die kon men in ons land niet zien. De laatste keer dat er wel een te zien was in België, was in september 2015

Wat uitzonderlijk is aan de bloedmaan vrijdag is de duur van de verduistering. Die zal 26 minuten langer duren dan de vorige totale maansverduistering in januari en zal daarmee de langste van deze eeuw zijn.

Tips om de maansverduistering te zien

In ons land zal de bloedmaan goed zichtbaar zijn, op voorwaarde dat wolken het schouwspel niet verstoren. Om 22.21 uur, tijdens de maximale eclips, zal hij het best te zien zijn. De totale eclips eindigt om 23.14 uur. ‘De maansverduistering kunt u het best bezichtigen op een zo donker mogelijke plek, al is het vanuit de stad ook nog wel te zien’, zegt Buitink.

Bovendien zal volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen op vrijdag zijn deuren openen van 22 tot ongeveer 1 uur ‘s nachts. Bezoekers kunnen er de verduisterde maan waarnemen met de vele aanwezige telescopen en krachtige verrekijkers.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.