Deden we het niet allen? Of droomden we er soms toch niet eens van?

adult affection bed closeness

Photo by Pixabay on Pexels.com

We weten allemaal dat we het best zo ver mogelijk weg blijven van de slaapkamer van een ex-partner, omdat seks na een breuk niet goed is voor je mentale welzijn. Maar wat blijkt nu uit nieuw onderzoek? In sommige gevallen kan seks met je ex wél een goed idee zijn. Als je nog niet over de breuk heen bent, zou het zelfs de psychologische ellende kunnen verminderen.

Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de University of Arizona. Zij ondervroegen 137 recent gescheiden volwassenen over hoe vaak ze nog seks hadden met hun ex nadat de scheidingspapieren getekend waren. Daaruit bleek dat de meeste proefpersonen (82,5 procent) nog contact hadden met hun ex na de scheiding, terwijl een vijfde (21,9 procent) seks had.

Pijn verminderen
Of de ‘ex-seks’ al dan niet hielp om het einde van een huwelijk te verwerken, hing af van hoe zeer de partners al over de breuk waren. Als het koppel er nog niet over was, konden de intieme afspraakjes daadwerkelijk helpen om de pijn van de scheiding te verminderen.

Bij de partners die de breuk wel al hadden geaccepteerd, bleek de seks dan weer geen verschil te maken. Dat wil zeggen dat ‘ex-seks’ toch niet zoveel emotionele schade toebrengt als eerder werd aangenomen.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het ‘Journal of Social and Clinical Psychology’.

Doen of niet?
Volgens relatie- en seksexperte Tracey Cox kunnen partners inderdaad veel voordeel halen uit seks met een breuk, omdat het uiteindelijk leidt tot een ‘afronding’ van de relatie. “Soms moeten we terugkeren om vooruit te kunnen. En het opnieuw verkennen van de seksuele kant van de relatie kan ons soms doen inzien dat we de relatie geïdealiseerd hebben of veel minder pijn voelen dan we hadden gedacht. Pas dan kan je alles afronden”, klinkt het bij haar.

Toch moet je volgens de experte voorzichtig blijven, want het is zeker niet altijd een goed idee. “Ik vind het nog altijd gevaarlijk als er veel emoties aan te pas komen, want de seks kan ook valse hoop geven”, aldus dr. Cox. “Voor je partner kan het een leuke herinnering zijn, terwijl het voor jou een soort van ‘goedmaakseks’ is. Begin er dus nooit aan zonder goed te weten wat het betekent voor je ex-partner”, besluit zij.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.