Daten vereist zelfkennis en zelfreflectie

We daten er op los en het wil maar niet vlotten. Waar zitten die leuke singles toch? Het lijkt wel of alle leuke mannen en vrouwen al bezet zijn. Waarom lukt het mij niet om een nieuwe partner te vinden? Vragen die iedereen die een poosje meeloopt in de dating jungle zichzelf stelt.

Daten met zelfkennis

Het gevoel dat iedereen erin slaagt om een nieuwe liefde te vinden behalve jij is niet zo gek als je al een poosje aan het daten bent en het maar niet wil lukken. Natuurlijk, het hoeft niet meteen bij de eerste date raak te zijn. Die kans is overigens nihil, anders zouden alle datingsite meteen failliet gaan.  Maar als je al geruime tijd zoekende bent, tig dates hebt versleten en het klikt met niemand, dan moet je je toch eens achter je oren gaan krabben.

Het is natuurlijk eenvoudig om mislukte dates op het conto van de ander te schuiven. Hij (of zij) was te dik, te klein, te lang, te dun, te stil, onaantrekkelijk, te bijdehand, teveel gericht op snelle seks, had geen humor, geen kinderwens, teveel kinderen, was nog niet over ex heen… en ga zo maar door. Het is makkelijk om heel kritisch naar je date te kijken. Het is vele malen moeilijker om jezelf eens kritisch onder de loep te nemen. Toch is een gezonde dosis zelfkennis een vereiste voor een geslaagde date en een toekomstige nieuwe relatie.

Realistisch en onrealistisch

Heb jij wel een realistisch beeld van jezelf? Wie je bent, wat je een ander echt te bieden hebt? Of is dat plaatje in je hoofd mooier dan het in werkelijkheid is? Ben je vooral bezig met zaken waaraan je date moet voldoen of kijk je ook naar wat jou nou aantrekkelijk of interessant maakt voor de ander? Als je niet gezegend bent met de genen van Doutzen, Katja of Chantal dan is kun je wel vast blijven houden aan het type Daan Schuurmans of Tom Cruise, maar de kans dat je hier ook werkelijk mee thuis komt is natuurlijk niet reëel. Datzelfde geldt voor mannen. Als je er ver in je vijftigste niet uitziet als George Clooney dan kun je wel een jonge, strakke, knappe blom willen van een jaartje of dertig, maar dan kun je lang wachten. Je wensen en eisen pakket ten aanzien van een date of nieuwe partner moeten dus worden afgestemd op een realistisch plaatje van jezelf.

Zelfkennis en zelfreflectie

Een gezonde dosis zelfkennis en zelfreflectie is niet iedereen gegeven. En dat maakt het daten extra ingewikkeld. Als je op zoek bent en blijft naar het ideale plaatje, dan blijf je waarschijnlijk nog een hele poos alleen. Want niemand is perfect. Jij niet en de singles met wie je date ook niet. Teveel noten op je zang is een garantie voor een lang single leven en te weinig noten ook. Want niemand wil een partner die al lang blij is dat hij of zij single af is. Met wie, dat doet er weinig toe. Alles draait dus om een gezonde mix, een realistisch beeld van jezelf en van de man of vrouw die bij jou en jouw leven past.

Nieuwe kansen in de liefde

Wil je volgend jaar een nieuwe start maken in je zoektocht naar de liefde? Dan is het misschien tijd om het over een andere boeg te gooien. Een manier om erachter te komen hoe anderen jou zien, wat je sterke en zwakke punten zijn, wie er nou goed bij jouw persoonlijkheid zou passen is je beste vrienden en familie eens een lijstje te laten maken. Hoe zien ze jou echt? Laat ze vooral eerlijk zijn. Vraag ze daarnaast zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven wat voor type man of vrouw ze naast jou zien. Je zult verrast zijn door het resultaat. Je ziet jezelf door de ogen van anderen en dat is heel erg handig wanneer je weer gaat daten. Want degene die tegenover jou zit, bekijkt je precies zo!

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.