Dit is wat tuinieren doet voor je mentale gezondheid
Dat je met een paar uurtjes werken in de tuin heel wat calorieën verbrandt, kon je hier al lezen. Maar dat is lang niet het enige gezondheidsvoordeel! Angststoornissen en depressies treffen de laatste jaren steeds meer mensen. Maar iets simpel als tuinieren kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid.

bloom blooming country countryside

Photo by Mikes Photos on Pexels.com

GEEN STRESS TUSSEN DE STRUIKEN
Een van de meest heilzame effecten van tuinieren is de pure ontspanning. Bladeren rakelen, woelen met de handen in de aarde, de rozenstruiken knippen… Je voelt zo de stress van je afglijden. De tuin als rustpunt en vredevolle plek. Hoe meer je erin vertoeft, hoe gelukkiger het je maakt.

Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Britse universiteiten van Westminster en Essex, bewijst dat slechts 30 minuten per week doorbrengen in je tuin al een positief effect heeft op je mentale gezondheid.

DOKTER NATUUR
Tuinieren leidt je af van dagelijkse zorgen en frustraties. Je bent gefocust op wat je op dat moment wilt bereiken in de tuin en vergeet eerdere negatieve gedachten.

De frisse lucht, vitamine D van het zonnetje, heerlijke geuren van bloemen en planten: het draagt allemaal bij tot dat kalme, relaxte gevoel. Het staat zwart op wit dat tijd doorbrengen in de natuur je als mens beter maakt.

TUINTHERAPIE
Therapeutisch tuinieren bestaat al jaren en steeds meer medici zijn ervan overtuigd dat je nieuwe energie vindt in bloemen en planten. Je hoeft daarvoor zelfs geen grote tuin te hebben, enkele bloembakken op een balkon volstaan. Werken met planten maakt de zorgzame kant in jezelf wakker. En terwijl je bezig bent, vult je lichaam zich met nieuwe inspiratie. Er zijn ziekenhuizen die deze therapie frequent toepassen op patiënten met emotionele, psychische problemen maar ook bij mensen die revalideren van bijvoorbeeld een hartaanval. Ook in gevangenissen leidt tuinieren tot verrassend positieve resultaten. Het maakt de gevangenen rustiger.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.