Waarom mannen op vrouwen vallen die op hun moeder lijken

Heb je ooit de moeder van je lover ontmoet, en gedacht ‘wow ik lijk op haar’? Dan ben je niet de enige: mannen blijken vaker een mam-look-a-like te daten. Finse onderzoekers vergeleken de gezichten van ouders met de echtgenoten van hun kinderen. Het resultaat: de vaders van de vrouwen leken niet op hun echtgenoten, maar de vrouwen van de mannen leken wél veel op hun moeders.

women s grey jacket

Photo by Pixabay on Pexels.com

SJABLOON
Shockerend? Toch is er niets onnatuurlijk aan mannen die zich aangetrokken voelen tot vrouwen die op hun moeder lijken. Vanuit de evolutietheorie heerst de gedachte dat men een partner zoekt binnen dezelfde bevolkingsgroep. Omdat een moeder vaak het eerste contact is, wordt de moeder een sjabloon voor de vrouw die ze later zoeken. Vaders – hoe toegewijd en aanwezig ook – tonen geen overeenkomsten met de gezochte partner.

OEDIPUS THEORIE
De moeder-zoon connectie gaat verder dan alleen looks. ‘Hoewel vele psychologen de ‘Oedipus complex theorie’ van Sigmund Freud hebben verworpen, blijft de relatie tussen een man en zijn moeder een grote rol spelen in hoe hij met vrouwen om zal gaan,’ legt Ph.D. socioloog Michael Kimmel uit. ‘De beste basis voor een gezonde romantische band, is een nauwe en hartelijke moeder-zoonrelatie,’ zegt Kimmel. ‘Als een man een moeilijke en afstandelijke relatie met zijn moeder heeft, zal hij waarschijnlijk op zoek gaan naar vergelijkbare vrouwen,’ zegt expert William Pollackeen van Harvard Medical School. Waarom? ‘Dit komt voort uit het verlangen om de lastige relatie te herstellen, maar helaas werkt dat meestal niet,’ zegt Pollack.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.