Het perfecte vrouwenlichaam
In de fifties was actrice Marilyn Monroe het voorbeeld van het ‘perfecte’ lichaam, maar het volgende decennium stonden de kleine en fijne vormen van topmodel Twiggy centraal. Het is duidelijk dat de perceptie rond het ‘ideale lichaam’ de voorbije eeuw flink is veranderd. Illustratrice Leo Delauncey brengt die evolutie chronologisch in beeld. Bron

We keren terug naar 1910: vrouwen mochten hun vormen in de kijker zetten. Een volle boezem, smalle taille – dankzij een korset – en aanwezige billen waren het summum van vrouwelijkheid.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

In het volgende decennium was slank, gestroomlijnd en niet te veel vormen het vrouwelijke schoonheidsideaal. In de zogenaamde roaring twenties waren flapper dresses populair, dat zijn korte dansjurkjes die de aandacht meer dan ooit op de benen vestigden.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

Dankzij de wereldberoemde actrice Jean Harlow raakten vrouwelijke vormen in de jaren 30 weer in de mode. Ze werd ook wel eens de blonde seksbom genoemd. In die tijd ging het ook weer beter met de economie en konden mensen dus ook gewoon meer eten.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

Vrouwen in de jaren 40 liepen en fietsten meer dan vandaag, waardoor ze er fit uitzagen. Vaak droegen ze een riem rond hun middel om hun taille te benadrukken en hun mannen, die het land werden uitgezonden om militaire missies te voltooien, op een uiterst vrouwelijke manier opnieuw te verwelkomen.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor waren de sekssymbolen van de jaren 50 en hadden een zandloperfiguur. Hun volle boezem en bilpartij creëerden dan ook het ideale lichaam van het decennium.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

Van borsten en billen was bijna niets meer te bespeuren in de sixties, want toen was Twiggy het schoonheidsideaal. Het topmodel was klein en fijn gebouwd en veel vrouwen streefden naar haar vormen om in de hipste kleding van het decennium te passen.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

En daar waren de rondingen plots weer, zij het op een andere manier. Het schoonheidsideaal, waaraan onder meer filmster Farah Fawcett voldeed, was slank gebouwd, had een stevige boezem, geen brede heupen, maar wel brede schouders.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

In de jaren 80 braken de eerste supermodellen wereldwijd door. Ze waren allemaal groot, hadden ellenlange benen en een zeer atletische lichaamsbouw. Grootste voorbeelden in dit tijdperk: Elle MacPherson en Linda Evangelista.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

Geen duidelijke heupen, zeer weinig boezem en bijna jongensachtig: het Britse topmodel Kate Moss was een van de vrouwen die het dunne schoonheidsideaal belichaamde.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

In de eerste jaren van het nieuwe millennium domineerden popprinsessen Britney Spears en Christina Aguilera de muziekwereld. Ze pronkten met hun gebruinde en afgetrainde lichamen in hun videoclips en worden daarom verantwoordelijk geacht voor het schoonheidsideaal van die periode.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

In 2010 draaide het allemaal om de perfecte, bolle kont zoals gezien bij realityster Kim Kardashian en zangeres Nicki Minaj. Bij voorkeur in combinatie met een aanwezige boezem en een zo smal mogelijke taille.

Zo evolueerde het ‘ideale lichaam’ door de jaren heen

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.