Deze alleenstaande papa lag aan de basis van Vaderdag
De Amerikaanse Sonora Dodd wilde een tegenhanger voor Moederdag, als eerbetoon aan haar alleenstaande vader William. De eerste Vaderdag was in 1910

De Amerikaanse Sonora Dodd (1882-1978) (foto rechts) was 16 toen haar moeder stierf in het kraambed. Samen met haar vader William voedde ze haar vijf jongere broers op. Sonora had erg veel respect voor haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Toen ze in 1909 hoorde dat er voor het eerst een Moederdag werd gevierd, vond ze dat ook vaders zo’n dag verdienden – en zeker haar eigen vader William. Daar begon ze campagne voor te voeren, net zoals dat voor Moederdag was gebeurd.

De eerste Vaderdag werd op 19 juni 1910 gevierd in Spokane, Washington. Aanvankelijk was het enthousiasme niet zo groot. Er was enige weerstand om opnieuw een ‘pakjesdag’ in te voeren. Pas in 1972 ondertekende Nixon een presidentieel besluit dat Vaderdag officieel vastlegde op de derde zondag in juni. In Nederland valt Vaderdag nog altijd op die dag, in ons land vieren we Vaderdag op de tweede zondag van juni.

Bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.