Is twijfel echt de waakhond van het inzicht?
Twijfel is een slechte raadgever, naar het schijnt. En er zijn ook andere uitdrukkingen rond twijfel…

Twijfel is het begin van wijsheid.
De moeilijkheid met de wereld is dat de dommen zelfverzekerd zijn en de verstandigen met twijfel vervuld.
Twijfel is de waakhond van het inzicht.
Hoe meer kennis, hoe meer twijfel.
Het beroerde is, dat de twijfel zich veel beter laat verdedigen dan de één of andere visie.
Twijfel is het einde van een kampioen.

Bovenstaande uitdrukkingen zijn slechts een greep uit talloze citaten van slimmere mensen dan mezelf. Ze geven duidelijk aan dat er pro en cons zijn aan twijfels en dat de slimme jongens uit de klas het misschien onderling zelfs niet eens geraken. Twijfel is mij niet vreemd, dus ik zou mezelf dan ook de positieve uitdrukkingen kunnen aanmeten op een slechte dag. Een dag waarop ik twijfel aan alles, aan mensen rondom me, aan mezelf. Een zwarte dag, een dag waarop alles niet gewoon lijkt te mislukken, maar het ook daadwerkelijk doet. Dan wil je de brui eraan geven, alles neerleggen en naar buiten wandelen. Wat in de regen gaan staan, misschien zelfs een potje huilen. Of gewoon je bed induiken.

Waar komt die twijfel (aan mezelf) vandaan en is het toeval dat dit nu net bijna altijd op een donderdag voorvalt? Mijn twijfels en slechte dagen bundelen zich doorgaans in een donderdag en/of een vrijdag. En toeval bestaat niet. Nu, volgens een collega van mij bestaat toeval wel want anders hadden ze daar toch geen woord voor uitgevonden zeker.  🙂 En daar valt geen speld tussen te krijgen. Neen, toeval is het niet, ik heb er al een tijdje last van. Steeds weer op vrijdag en vaak begint dat dan al op donderdag.

De reden ligt voor de hand. Ik ging mijn kinderen ten tijde van schrijven de volgende dag uitzwaaien, vrijdag. Aan mensen die zich niet zoveel kunnen voorstellen bij dat tweewekelijkse uitzwaaien: Stel je voor dat je kindje om de twee weken een week op kamp gaat. Ja, dat gevoel kent uw wel he? Het gesnotter? Wel, herhaal dat zo’n 26 keer per jaar ipv die zeldzame keren in de vakantieperiodes en weet dat het  zelden makkelijker wordt pakweg de eerste twee jaar. Godzijdank heb ik een nieuwe liefde, een schat van een dame die me ondersteunt. En een heel drukke agenda. Dat helpt ook. Vluchten mag wel niet eeuwig duren maar is soms noodzakelijk. En kan ook fun zijn. Vluchten in een etentje, een concertje, een avondje uit, wat weekendwerk. Zelfs op de bank zitten met twee verlicht een beetje.

Dat is de donkere kant van de medaille, er is ook altijd een ander kantje, godzijdank. Zo zit ik hier nu, vandaag exact een week later, met een extreem brede smile op mijn gezicht en gelukkig te tokkelen op dat toetsenbord van me. Geen vraag is mij teveel vandaag. Ik help iedereen met een knipoog, een glimlach en de kwinkslag krijg je er gratis bij. Flauwe moppen zijn alom aanwezig. Vanavond ga ik de kids namelijk oppikken en trappen we naar gewoonte het weekend op gang met frietjesavond en film! Ongetwijfeld en godzijdank gaat de film me sneller vervelen dan het gezelschap vanavond. Frietjes bakken en grapjes maken, de vorderingen in het “skaten” gadeslaan, kietelen, kietelen, ravotten en nog wat kietelen. En morgen een verjaardagsfeestje voor mijn rocking teenager! Oh yeah baby, ik kijk er naar uit!!!

Oja, om met een grappige noot af te sluiten: ik vond nog één leuke doch irrelevante uitdrukking (met het woord twijfel erin vervat) die ik per toeval tegenkwam tijdens mijn zoektocht naar uitdrukkingen rond twijfel:

Een vrouw kan zonder twijfel een geheim bewaren,
als haar maar niet verteld wordt dat het een geheim is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.