Kortsluiting! Fucked up!
Een tijd geleden had ik een interessant gesprek met een vrouw en al snel ging het over het ‘verhaal’ achter haar single zijn. Ze had een vrij gelukkig leven met haar man samen, 2 schatten van kinderen, een bewonderenswaardige job, een droomhuis laten bouwen… De foto’s op haar facebook gaven een fijn topgezin weer, samen BBQ in de tuin, samen op reis, vrolijke kinderfoto’s, familiefeestjes… Kortom een leven waar menig anderen zo voor zouden tekenen.

Op een dag liet hij plots alles achter en was hij weg…. vrouw, job, kinderen … Je kinderen van de ene dag op de andere achterlaten… ik moest het haar toch ook even een keer opnieuw vragen… De kids achtergelaten en er nooit meer naar omgekeken? ja toch goed gehoord! Zoveel jaren later zijn het nog steeds grote vraagtekens voor haar, een onbegrijpelijk drama en meerdere verwoeste levens. Het was een menselijke kortsluiting.

Waarom doen mensen soms die meest absurde onverklaarbare dingen?
Iedereen zal wel eens een verhaal gehoord hebben over iemand die plots het meest eigenaardig gedrag vertoonde. We spreken dan niet over een nieuw kapsel of je een avond lazarus drinken met kameraden. Nee, we hebben het dan over die komplete metamorfose. Waar iemand zich allerlei dure dingen begint aan te schaffen om zich beter in z’n vel te voelen en die dan plots met een dure wagen of een snelle motor thuiskomt zonder enig overleg. Iemand die ineens alles uit het leven wil halen en zich uiterlijk helemaal verandert, terug wekelijks op stap gaat, feestend door de nacht als een jonge twintiger … sommige willen naar het buitenland emigreren of is het eerder vluchten? Partners worden ingeruild voor een veel jonger exemplaar, extreme hobby’s worden aangegaan, gezinnen volledig opgeofferd, riskante financiële keuzes gemaakt…. Men zou dit gedrag midlife crisis kunnen noemen.

Een midlife crisis zou een identiteitscrisis zijn halverwege het leven waarin mensen terug op zoek gaan naar zichzelf. Een periode van onrust waarin men grote verandering nastreeft. Jij begrijpt de wereld waarin je leeft niet en alle andere mensen begrijpen jou toch niet. Men stelt zich vragen over het leven en de te behalen doelstellingen. Alles binnenin botst met principes, innerlijke beleving, het rationele… De geluksfactor raakt meer en meer zoek en ze doen de gekste dingen om die terug te vinden.

Gelukkig hoeft het niet altijd desastreus af te lopen. Jouw midlife kan evengoed een prachtige periode zijn. Je kan er aan werken en die klok minder hard laten tikken. De zaken nuchter bekijken kan al veel helpen zonder dat je alles en iedereen achterlaat in complete chaos. Je kan genieten van vrije tijd, minder bezig zijn met ‘moeten’ en geen ideaalbeeld meer nastreven die de media ons meer en meer oplegt. Jezelf terug op een juist spoor zetten om te genieten van dingen die je vrolijk maken en jezelf tot rust laten komen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.