Open relaties
Bij een open relatie staan partners elkaar toe om naast de intimiteit en seks binnen de eigen relatie ook seksuele contacten met anderen te hebben. Seks buiten de relatie wordt dan niet als ontrouw (of vreemdgaan) ervaren. Een absolute voorwaarde is dat je als koppel allebei voor deze relatievorm kiest. Goede afspraken over veilig vrijen en hoe ver je kan gaan bij seks met anderen zijn erg belangrijk.

Waarom kiezen koppels voor een open relatie?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom koppels kiezen voor een open relatie. Sommigen kiezen ervoor omdat ze zich daarbij vrijer voelen. Ze gaan er van uit dat seks met anderen een verrijking betekent voor hun relatie en seksleven. Er zijn ook koppels voor wie een open relatie een bewuste keuze is wanneer één van de partners te maken heeft met een ziekte of handicap, of met een seksueel probleem.

Helpt een open relatie bij relatieproblemen?
Neen. Een open relatie is geen middel om relatieproblemen op te lossen. Experimenteren met open relaties kan zelfs tot relatieproblemen leiden wanneer bijvoorbeeld gevoelens van uitsluiting, jaloezie (link is external) of verliefdheid de kop opsteken. Als je in een problematische relatie zit is de kans dat de problemen zullen toenemen reëel. Begin er dus zeker niet aan als je relatie niet goed zit of wanneer je het niet allebei wil. Doe het ook nooit alleen maar om je partner tevreden te stellen.

Welke afspraken zijn belangrijk binnen een open relatie?
Een open relatie lijkt op het eerste zicht opwindend en sensationeel. Maar het is minder evident dan het lijkt. Als koppel bepaal je zelf hoeveel intieme details je met elkaar deelt. En maak duidelijke afspraken over:

welke seks: bespreek met je partner welke seksuele handelingen je buiten de relatie kan of mag hebben.
waar en met wie seks: bijvoorbeeld geen gemeenschappelijke vrienden, enkel one night stands, wel of geen sekswerkers opzoeken, niet in je eigen woning (of bed).
veilige seks: breng jezelf, je partner en de ander(en) met wie je seks hebt niet in problemen door onbeschermde seks. Gebruik altijd een condoom, ook bij orale seks.

Loop je meer risico op soa’s en hiv bij open relaties?
Ja. Hoe meer sekspartners, hoe groter het risico op onbeschermde seks. Gebruik altijd een condoom en laat je 2 maal per jaar testen op soa’s. Als blijkt dat je toch besmet bent met een soa bespreek dan met je huisarts of je sekspartners moeten verwittigd en/of mee behandeld worden.

originele link

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.