Energie binnen een relatie
Iedereen kent het wel, die perfecte relatie. Elkaar leren kennen op school en dan stelselmatig uitgroeien tot een sterk koppel. In het begin van de relatie is alle energie voor elkaar. Dat is dan ook simpel, de ouders koken, er is geen werk, er zijn geen kinderen. Later komen die zaken wel en kunnen routines dit perfect opvangen. Eén huishouden, één mama, één papa, één eenheid. De perfecte dosering van de aanwezige energie tussen de partners, waarbij elkaar aanvullen bijna belangrijker is dan elkaar helpen.

En dan heb je ook dat ander soort relaties. Nieuw-samengestelde gezinnen. Als beiden vrijgezel zijn, is de energie 100% voor zichzelf, te verdelen over eigen werk, eigen huis en eigen kindjes als die er al zijn. Maar eens je iemand leert kennen is het zo simpel niet meer. Die kindjes van de partner, hoe graag je ze ook hebt, vragen ook energie. Die verbouwing van de partner. Die twee huishoudens. Die extra kilometers op de baan. Die spanningen op het werk van de ander. … Maar wat als één van beiden die energie niet meer heeft en verder doet op reserves. Langzaam voel je dan de energie wegglippen wat eerst resulteert in minder dingen samen doen, later in prikkelbaarheid en emotionele reacties. De liefde die blijft, die liefde is onvoorwaardelijk, maar iets begint te knagen. Trots van de één staat in de weg om de ander om hulp te vragen. Fierheid zorgt er op zijn beurt weer voor dat er energie blijft geven worden, ook al is die energie niet langer aanwezig. Dingen die lief bedoeld zijn, krijgen plots een wat wrange nasmaak. Wat leuk was, wordt plots een last. Daar tegenover staat dan een partner. Een partner met een overschot aan energie, maar niet weet hoe hij ze kwijt moet raken. Zelf dingen inplannen en smeken om te mogen helpen – maar daar is die trots van de ander dan weer – zijn de weinige opties.

Was het soms niet simpeler om elkaar gewoon proberen aan te vullen en wat de ander doet niet perse als hulp te zien, maar als hoe het er aan toe gaat in een relatie? Energie is eindig en soms is het gewoon leuker om samen moe te zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.